Inicio > TiendaWeb > Llibre: Aran


Fotografies d'Oriol Alamany
Textos de Josep Coll

SÍMBOL EDITORS

1a edició, novembre 2006

Format 25 x 31 cm.
208 pàgines
173 fotografies

ISBN 84-95987-38-4

PVP: 48 €
+ aprox. 12,16 € de despeses d'enviament
i pagament contrareemborsament a España

 

Fes la teva comanda

Llibre:
ARAN
natura i cultura

 

- Monografia fotogràfica sobre la vall d'Aran, amb 173 fotografíes a color dels seus paisatges, pobles, festes, flora i fauna.

- Breus textos introductoris en Català, Aranès, Espanyol, Francés i Anglès.

- Indicacions tècniques sobre cada una de las fotografies publicades.

Crítica del llibre a Fotonatura.org

 

"UNA VALL PER PLASMAR EN IMATGES

21 de gener, al massis de Beret
La neu ho cobreix tot. Ja sigui en el cel ennuvolat, en els cims que m’envolten o en el terra que cruixeix quan el trepitjo, el paisatge conté totes les tonalitats del color blanc. Un torb glaçat juga amb els flocs de neu, que se m’enganxen a la cara, a la roba, a la motxilla… els Pirineus en el seu esplendor hivernal. El meu treball: il·lustrar un llibre per a que els que no coneixen aquesta vall en descobreixen alguns del seus atractius. Una tasca aparentement idílica… excepte quan la temperatura és de divuit graus sota zero!
Fotografiar en aquestes condicions comporta un esforç físic i mental, però els resultats poden ser evocatius. De sobte, de forma sorprenent, caic per un pendent que ni tan sols havia vist als meus peus. El blanc absolut uniformitza el paisatge i fa desapareixer qualsevol sensació de relleu, no hi ha sentit de la distancia ni de l’altitud. Ni tan sols he vist que el lloc on posave el peu era varis metres per dessota meu. A l’hivern, l’alta muntanya pirinenca mostra una bellesa primigènia, pero també pot ser perillosa fins hi tot pels que la recorrem des de fa molts anys.

23 de juny, en una fageda de Mijaran
La femella torna a dur un ratolí als seus entremaliats fills que juguen incansables a l’ombra dels faigos centenaris. Durant cinc dies la meva companya Eulàlia i jo compartim les hores amb una familia d’Erminis que ens ha acceptat sense recança, un veritable obsequi de la natura. Llástima que la majoria d’animals salvatges temin als sers humans, als quals associen més amb una mortífera escopeta que no pas amb una inofensiva cámara fotográfica.
Asseguts a la fageda no ens cansariem mai de contemplar els seus jocs, les corredisses, com caçen ratolins i talpons ens aquests boscos on encara un es pot estremir pensant en la possibilitat de poder veure un Ós brú. Però aquest vespre tenim una altra cita ben diferent: ens toca anar al poble de Les. Allí, pel Solstici d’estiu, es fa la crema de l’Haro, festa l’origen de la qual es perd en l’inmensitat dels anys. Una bona mostra de que els aranesos encara mantenen ben vives les seves tradicions.
Natura i cultura, tradició i modernitat, el blanc de la neu i el verd dels boscos es barregen a parts iguals en aquesta vall pirinenca que mira al Nord però té les arrels al Sud. La llavor d’aquest llibre es va plantar quan vaig treballar en un seguit d’encàrrecs fotogràfics sobre la Val d’Aran que serien publicats entre 1999 i 2006 a diverses revistes. Feia anys que viatjava a la vall, però la realització d’aquests reportatges em va permetre desenvolupar un fil argumental, profunditzar en els temes i dedicar temps a la creació d’imatges. En un reportatge per a una revista es publiquen unes poques fotografies i jo n’havia acumulat un munt de mai publicades que desitjava poder mostrar en un recull més complert. Aqui el teniu i, tot i que les págines impreses d’un llibre no tenen relleu, ni fan olor a bosc, ni hi bufa el vent fred de l’hivern, espero que us transmetin una mica la bellessa d’aquest paratge passat pel filtre de la meva mirada de fotògraf."

(Extret de la presentació de l'autor
a la introducció del llibre).